Zamrażarki skrzyniowe – sposób na niemarnowanie jedzenia

Marnowanie jedzenia, to problem całego świata. Tylko w Polsce, co roku wyrzucamy aż 5 mln ton artykułów spożywczych, z których znaczną część można byłoby jeszcze wykorzystać. Tak więc, można powiedzieć, że miliony złotych wyrzucamy po prostu na śmietnik, a moglibyśmy je zaoszczędzić. Zobaczcie, czy są i dlaczego warto zainwestować w zamrażarki skrzyniowe, nie tylko do gastronomii?

Marnowanie żywności w Polsce

Jak już to zostało podkreślone, marnowanie żywności w Polsce jest poważnym problemem. Jak wynika z danych Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), co roku wyrzucamy aż 5 m.in. ton artykułów spożywczych. 60 proc. z nich pozbywamy się w gospodarstwach domowych. Handel odpowiada za jedynie 7 proc. z całej tej masy, a w przetwórstwie i produkcji rolniczej marnuje się ok. 16 proc. wszystkich artykułów spożywczych. Jak zminimalizować ten proceder? Jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności jest ich mrożenie. Co istotne możemy mrozić praktycznie wszystko, pierogi, uszka, owoce, warzywa i nawet ciasta. Wystarczy je szczelnie zapakować i włożyć do zamrażarki. Produkty te powinny być przechowywane w temperaturze – 18 stopni, dzięki temu np. mięso z drobiu może leżeć nawet do 7 miesięcy i nic mu się nie stanie. Jak mogą nam w tym pomóc zamrażarki skrzyniowe?  

Czym są zamrażarki skrzyniowe? 

Na rynku urządzań chłodniczych dostępnych jest wiele różnorodnych produktów, które mają za zadanie przedłużyć żywotność artykułów spożywczych. Jednym z nich są zamrażarki skrzyniowe, które idealnie sprawdzą się w przypadku dużych porcji jedzenia. Ich niewątpliwą zaletą jest pojemność i brak półek, które nas nie ograniczają. Część z nich dodatkowo wyposażona jest w specjalny koszyk na mniejsze produkty, dzięki czemu, ich odnalezienie nie będzie sprawiać nam problemu. Dodatkowo, w razie potrzeby, ów pojemnik możemy po prostu wyjąć.

Zamrażarki skrzyniowe cieszą się dużą popularnością szczególnie w gastronomii, gdyż nie tylko ułatwiają przechowywanie żywności, ale dostęp do niej również jest ułatwiony. Odpowiednio opisane produkty, przed zamrożeniem, bez problemu odnajdziemy nawet w dużych urządzeniach chłodniczych. Coraz większą popularnością cieszą się również zamrażalki skrzyniowe do użytku domowego. Są one nieco mniejszych rozmiarów, niż klasyczne modele, przeznaczone  dla gastronomii, a równie wygodne i pojemne. 

Zamrażarki skrzyniowe, czy to dobry zakup? 

Zamrażarki skrzyniowe pozwalają nie tylko uniknąć marnowania jedzenia, ale także są wygodne w użytkowaniu. Poprawiają efektywność i wydajność w kuchni gastronomicznej i nie tylko. Dzięki nim możemy zamrozić praktycznie wszystko, co chcemy. Większość zamrażarek skrzyniowych posiada tę dodatkową zaletę, że można je postawić w garażu czy piwnicy, przy -15 stopniach, bez obaw o uszkodzenie urządzenia. Pozwoli nam to dodatkowo zaoszczędzić miejsce, w kuchni, czy też innym niewielkim pomieszczeniu do gotowania. Dodatkowo, największe modele mogą pomieścić nawet ponad 300 l mrożonek. Ich cena również nie jest wygórowana. Za podstawowy model zapłacimy mniej niż 1000 zł, co również jest oszczędnością dla naszego portfela. 

Nowoczesne zamrażarki skrzyniowe posiadają także funkcję chłodzenia, szybkiego schładzania żywności i napojów. W większości modeli zastosowano także wygodne zawiasy z balastem pokrywy, które blokują się pod kątem 45 i 90 stopni, by zapewnić najwyższą wygodę ich użytkowania. 

Zamrażalki skrzyniowe to rozwiązanie energooszczędne, które pozwala wygodnie z niego korzystać. Znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i w gospodarstwach domowych z uwagi na szereg zalet, jakie posiada.

Zamrażarka skrzyniowa