Płyta indukcyjna czy gazowa - którą wybrać?

Dokonując zakupu płyty grzejnej do zabudowy, warto zwrócić uwagę na takie podstawowe aspekty jak domowe przyłącza, nasze preferencje kulinarne, czy w ogóle styl życia. W większości przypadków będziemy wybierać spośród dwóch rodzajów płyt, a mianowicie indukcyjnych oraz gazowych.
 
Jeśli żyjemy intensywnie, w pośpiechu i nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a przy tym zależy nam na porządku i wygodzie, wówczas najlepszym wyborem będzie płyta indukcyjna. Co innego natomiast, jeśli mamy w zwyczaju często korzystać z garnków aluminiowych, emaliowanych, czy żaroodpornych naczyń ze szkła, a potrawy gotowane na ogniu smakują nam bardziej niż te przygotowane na płycie elektrycznej. W takiej sytuacji wszystko przemawia za tym, że powinniśmy wybrać gazową płytę grzejną.
 
Co do płyty indukcyjnej, warto zwrócić uwagę na to, że jej właściwe podłączenie wymaga posiadania trójfazowej instalacji elektrycznej. Poza tym, jest ona bezpieczniejsza (co ma szczególne znaczenie wtedy, gdy w domu są małe dzieci), a także wygodniejsza w użyciu. Z drugiej strony, takie udogodnienia przekładają się na wyższe koszty. Tymczasem płyta gazowa potrzebuje, rzecz jasna, podłączenia do instalacji elektrycznej i jest stosunkowo tania w utrzymaniu, ale wymaga częstych zabiegów konserwacyjnych i trudniej utrzymać ją w czystości niż płytę indukcyjną.
 
Wybór zależy więc od tego jakie są nasze priorytety, a także jakimi środkami finansowymi dysponujemy.