Kuchenka mikrofalowa- na jakie parametry zwracać uwagę?
Trzeba przyznać, że kuchenka mikrofalowa to wynalazek, który bardzo ułatwił życie współczesnym ludziom. Wszak, chcąc zjeść ciepły posiłek nie trzeba już podgrzewać go przez kilkanaście minut w garnku – wystarczy włożyć jedzenie do mikrofali, odczekać dosłownie kilka chwil i danie jest gotowe. Chcąc jednak w pełni cieszyć się z tego udogodnienia, warto przed jego zakupem zrobić gruntowne rozeznanie wśród dostępnej oferty.
I tak, wybierając mikrofalówkę zaleca się w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jej moc, która jest wyrażona w watach. Im jest ona wyższa, tym krócej będziemy czekać na podgrzanie potrawy (typowe przedziały mocy wahają się w zakresie od 700 do 1300 W). Należy podkreślić, że moc ma szczególne znaczenie w przypadku modeli posiadających dodatkową funkcję grillowania (zaleca się tu wybór modelu o mocy wynoszącej około 2100 W).
Kolejnym, godnym rozpatrzenia aspektem jest pojemność mikrofalówki, która nie powinna być niższa niż 20 litrów. Pozwala ona bowiem na swobodne umieszczenie wewnątrz urządzenia typowego talerza obiadowego. Poza tym, zaleca się wybierać tylko te modele, których klasa energetyczna jest oznaczona za pomocą symbolu A (najwyższa nota). Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia dodatkowych funkcji urządzenia, choćby zdolność rozmrażania, grillowania, czy też opcja Crisp, oznaczająca możliwość opiekania na chrupko.