Kociołek żeliwny czy emaliowany stalowy?

Jeżeli lubimy wypady ze znajomymi na łono natury, warto zadbać o odpowiedni ekwipunek. Biwakowanie jest jedną z najlepszych form wypoczynku dla każdego, bez względu na wiek. Niezależnie jednak od tego, na jak długo planujemy pozostać na łonie natury, z pewnością przyda nam się solidny kociołek. I tutaj może pojawić się dylemat: jaki kociołek wybrać? W sklepach dostępne są modele wykonane z różnych materiałów, które różnią się między sobą m.in. trwałością i długością utrzymywania ciepła, po wygaszeniu paleniska. Jaki kociołek, żeliwny czy emaliowany stalowy, wybrać – sprawdzamy wady i zalety obu rozwiązań. 

Kupujemy kociołek, i co dalej?

Kociołek to jedno z niezbędnych akcesoriów, które przydadzą nam się nie tylko w podróży, w trakcie wycieczek na łono natury, ale również w kuchni, stąd też warto go zakupić także do użytku domowego. Produkt ten świetnie sprawdzi się do wykorzystania nad ogniem, w piecu, na kuchence, czy też w kominku. Wszędzie tam, gdzie panują wysokie, a nawet bardzo wysokie temperatury, lub też występuje bezpośredni kontakt z ogniem. 

Kociołek żeliwny, czy emaliowany stalowy?

Kociołek emaliowany stalowy

Kociołki emaliowane są łatwe w użyciu i utrzymaniu czystości. Mają gładką powierzchnię, którą bez większego problemu wyczyścimy, dostępnymi w domu, detergentami, bez obaw o ich zniszczenie. Kociołki emaliowane pokryte są specjalną powłoką, która także dobrze przewodzi ciepło. Ponadto nie rdzewieją i nie wchodzą w reakcje z żywnością. Możemy w nich przygotowywać praktycznie wszystkie potrawy, ponieważ nie pochłaniają zapachów. Jeżeli będziemy o nie odpowiednio dbać, posłużą nam nieprzerwanie przez wiele długich lat, do czasu, aż emalia nie zostanie uszkodzona. Jeżeli wiec zauważymy, jakiekolwiek ubytki, wówczas niezwłocznie powinniśmy kupić nowy kociołek, ponieważ wadliwa emalia może niekorzystnie wpłynąć na smak przygotowywanych potraw, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. 

Kociołek żeliwny surowy

Kociołki żeliwne charakteryzują się szybszym gotowaniem i dłuższym utrzymywaniem wysokiej temperatury, nawet po wygaśnięciu paleniska. Oznacza to ni mniej ni więcej, że jeżeli zdecydujemy się go używać na kuchence, zużyjemy mniej gazu. Warto jednak pamiętać, że z uwagi na brak emaliowanej powłoki, do ich czyszczenia nie możemy stosować detergentów, aby nie doszło do ich uszkodzenia. Co więcej, przed pierwszym użyciem należy zadbać o odpowiednią impregnację, co oznacza, że nie powinniśmy go używać od razu po zakupie. Najpierw powinniśmy przeprowadzić wypalanie olejem. Niestety, mimo licznych zalet, mają one również wady, wśród których wymienia się m.in. podatność na korozję, stąd też zaraz po oczyszczeniu, należy je dokładnie osuszyć, aby zabezpieczyć je przed rdzą. Nawet niewielka jej ilość może być przyczyną tego, że zmuszeni będziemy do wyrzucenia naszego kociołka. Warto także pamiętać o tym, że żeliwo bardzo łatwo chłonie wszelkie zapachy, w związku z czym świeżo gotowane potrawy mogą również przenikać poprzednimi posiłkami. 

Ile kosztuje kociołek myśliwski?

W związku z tym, że kociołki myśliwskie stają się coraz popularniejsze, ich dostępność również jest duża, co oczywiście ma wpływ na cenę końcową. W zależności od rodzaju materiału, z których są wykonane, ich ceny kształtują się od około 100 do nawet 1000 zł. Jeżeli wiemy, że będziemy z niego korzystać regularnie warto zainwestować w model, z tzw. „górnej półki”, by mieć pewność, że posłuży nam on przez wiele lat. 

Warto także wspomnieć, że kociołek myśliwski to również ciekawy pomysł na prezent dla osób, które cenią sobie wypoczynek na świeżym powietrzu, a także lubią gotować. Przy ich pomocy jesteśmy w stanie przygotować najrozmaitsze potrawy, których nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. 

Kociołek żeliwny czy emaliowany stalowy?

Kociołek żeliwny czy emaliowany stalowy?