Kiedy wybrać taboret gazowy, a kiedy kuchenkę?
Pomiędzy taboretem gazowym i kuchenką istnieją bardzo duże różnice i to one powinny decydować o tym, jakie urządzenie wybrać. Generalnie kuchenka uznawana jest za bardziej funkcjonalne urządzenie. Przede wszystkim posiada cztery palniki, co sprawia, że można na niej przygotowywać w tym samym czasie kilka posiłków lub jeden posiłek wieloskładnikowy, co jest po prostu wygodne. Dla zwykłego gospodarstwa domowego kuchenka jest bez wątpienia optymalnym rozwiązaniem, również ze względu na obecność piekarnika lub grilla. Taboret gazowy to zdecydowanie bardziej wyspecjalizowane urządzenie. Bez piekarnika, o dość ograniczonej funkcjonalności, z największymi zaletami w postaci prostej obsługi i bardzo dużej mocy płomienia. Z tego względu taboret jest doskonałym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie w możliwie krótkim czasie należy podgrzać możliwie dużo jedzenia lub jakiś tego jedzenia składnik – na przykład w jadłodajniach, na stołówkach czy podczas imprez plenerowych. Owszem, nic nie stoi na przeszkodzie zakupu taboretu gazowego do własnych, domowych potrzeb, na przykład do podgrzewania dużych ilości potraw podczas okoliczności rodzinnych – chrzcin, wesel, kolacji wigilijnej czy hucznych urodzin. Niemniej jednak do codziennego, domowego użytku taboret gazowy jest zbędnym wydatkiem – kuchenka sprawdzi się w tym przypadku w zdecydowanie większym stopniu.