Jak wybrać lodówkę do małej kuchni?
Wybór lodówki do małej kuchni nie nastręcza obecnie żadnych problemów, ponieważ producenci sprzętu AGD wręcz prześcigają się w projektowaniu oraz tworzeniu urządzeń, które będą doskonałym rozwiązaniem w każdym metrażu. Lodówki do małych kuchni są dość niewielkie – zarówno ich szerokość, jak i głębokość wynosi zazwyczaj 60 cm – ale za to stosunkowo wysokie, sięgające powyżej 200 cm lub więcej. Do bardzo małej kuchni można zakupić sprzęt o wysokości dochodzącej do 85 cm, zaś mini lodówka biura lub pokoju hotelowego powinna być jeszcze mniejsza, o wysokości nieznacznie przekraczającej 50 cm. Przy wyborze lodówki do małej kuchni warto zastanowić się nad jej funkcjonalnością, a szczególnie nad obecnością zamrażarki. Jeżeli ktoś mieszka sam, regularnie robi zakupy lub stołuje się w restauracjach, wówczas zamrażarka nie jest najpotrzebniejszą opcją. Poza tym należy sobie zadać pytanie, czy kostkarka do lodu, filtr wody lub inteligentne oprogramowanie z wyświetlaczem LCD na pewno są tymi funkcjami lodówki, które są niezbędne do życia. Jeżeli odpowiedź jest przecząca, to obecność takich układów w lodówce również jest zbędna, tym bardziej, że potrzebują one odpowiedniego miejsca w lodówce. Tak naprawdę o wiele większym problemem w niewielkiej kuchni jest umieszczenie lodówki w taki sposób, żeby ze wszystkich stron miała ona dostęp do świeżego powietrza. Dotyczy to w szczególności sprężarki oraz skraplacza, które potrzebują odpowiedniego ośrodka – w tym przypadku powietrza – do tego, żeby oddawać ciepło powstałe podczas pracy urządzenia.