Czy taborety gazowe są wydajne?

Wydajność taboretów gazowych można rozpatrywać jedynie w kontekście urządzeń o podobnej funkcji, czyli kuchenek oraz elektrycznych taboretów gastronomicznych. Generalnie taborety gazowe są bardziej wydajne od taboretów elektrycznych. Są tańsze w eksploatacji, prostsze w obsłudze, generują mniejsze koszty, poza tym nie potrzebują energii elektrycznej do działania. Zestawiając je z kuchniami gazowymi, można również dojść do interesujących wniosków. Otóż w porównaniu z kuchniami taborety, pobierając podobną ilość gazu, są zdecydowanie bardziej efektywne. Dzieje się tak ze względu na ukierunkowanie podgrzewającego strumienia ognia. Chcąc podgrzać szeroki kocioł na tradycyjnej kuchni, należałoby uruchomić wszystkie palniki. Nierównomierny rozkład produkowanej energii cieplnej sprawiłby, że danie podgrzewałoby się zdecydowanie dłużej, niż w przypadku użycia taboretu gazowego. Warto też mieć na uwadze fakt, że w kontekście zbiorowego żywienia tzw. wydajność często odchodzi na dalszy plan, szczególnie gdy w stosunkowo krótkim czasie trzeba przygotować dość dużą ilość jedzenia. Dlatego dla przygotowania posiłków we własnym zakresie taboret gazowy jest zdecydowanie najmniej wydajnym urządzeniem. Dla stołówek, restauracji czy kuchni – zdecydowanie najbardziej.