Najważniejsze cechy dobrej zamrażarki

Zamrażarka jest sprzętem, który przyda się w każdym domu. Dzięki niej możemy przedłużyć termin przydatności jedzenia, na przykład mięsa lub warzyw, szybko schłodzić napoje, przechowywać lody i sorbety. Zamrażarka jest elementem wyposażenia większości lodówek, jednak w wielu gospodarstwach domowych, w których mieszka duża liczba osób, zamrażarka jako osobne urządzenie będzie bardzo praktycznym wyborem.

Jak wybrać zamrażarkę?

Sprzęty kuchenne są zwykle dostępne w dwóch podstawowych wariantach – w wersji wolno stojącej lub przeznaczonej do zabudowy. Warto pamiętać, że zamrażarki skrzynkowe nie mogą być umieszczone w zabudowie kuchennej. Do tego celu przeznaczone są zamrażarki szafkowe. Zamrażarki skrzynkowe, ze względu na mało elegancki wygląd, zwykle ustawiane są raczej w pomieszczeniach gospodarczych. Zamrażarki szafkowe mogą okazać się wygodniejsze w codziennym użytkowaniu, ponieważ są wyposażone w półki.

Praktycznym parametrem zamrażarki jest zdolność do składowania w niej określonej ilości jedzenia. Wybór zależy od naszego trybu życia – dostępne są modele, które zamrożą od 8 do nawet 25 kilogramów. Istotna jest również pojemność zamrażarki. Należy również zwrócić uwagę na zdolność utrzymania temperatury przez sprzęt pozbawiony zasilania. Jest to bardzo ważny parametr, szczególnie w przypadku awarii. Modele, które możemy znaleźć w sklepach, mogą pracować bez prądu od kilkunastu godzin do nawet trzech dni. Należy również sprawdzić klasę efektywności energetycznej – najmniej prądu zużywają urządzenia o klasie A+++.

Inne właściwości zamrażarki, o których warto pamiętać, to na przykład poziom hałasu wytwarzanego przez urządzenie, alarm wzrostu temperatury, kostkarka do lodu lub funkcja błyskawicznego zamrażania.