Jaką temperaturę ustawić w lodówce?

Dzięki przechowywaniu żywności w niskiej temperaturze, jedzenie dłużej zachowuje świeżość i nadaje się do spożycia. W przypadku wielu produktów, takich jak na przykład nabiał, mięso, otwarte słoiki z przetworami i opakowania z sosami czy dania garmażeryjne, producenci rekomendują przechowywanie w warunkach w chłodniczych. W gospodarstwie domowym z reguły oznacza to lodówkę.

Jaka temperatura powinna być ustawiona w lodówce? Optymalna temperatura w lodówce

Dla przechowywania produktów spożywczych w lodówce kluczowe znaczenie ma temperatura. Nie może być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Jeśli w lodówce będzie zbyt zimno, przechowywana w niej żywność zamarznie, z kolei temperatura na zbyt wysokim poziomie przyśpieszy procesy psucia się przechowywanego jedzenia. 

Żywność w lodówce powinna zostać jedynie schłodzona. Na ile zatem stopni ustawić lodówkę? Uważa się, że odpowiednia i prawidłowa temperatura w lodówce to przedział 2‒8 stopni Celsjusza. Nie doprowadza ona do zamrażania jedzenia, a jednocześnie chroni przed rozwojem bakterii czy pleśni. 

Czy to wszystko o ustawieniu temperatury w lodówce?

Wiemy już, jaką temperaturę ustawić, aby w lodówce panowały optymalne warunki. Warto jednak też wiedzieć, że niższa temperatura w lodówce, wbrew pozorom, przekłada się na wzrost zużycia energii. Większość produktów, których używamy na co dzień, nie potrzebuje bardzo niskiej temperatury, spokojnie więc można ustawić termostat na stosunkowo wysokim poziomie i dopasować go do tego, co aktualnie przechowujemy w lodówce.

Jak ustawić termostat w lodówce?

Gdzie jest w lodówce wspomniany termostat? Może on być osadzony na ściance bocznej lub w górnej części lodówki. W starszych modelach lodówek regulacja temperatury odbywa się przy pomocy specjalnego pokrętła. Co ważne, cyfry, które się na nim znajdują nie zawsze odpowiadają poszczególnym stopniom Celsjusza, a jedynie odnoszą się do mocy chłodzenia ‒ im wyższa cyfra, tym lodówka bardziej chłodzi. Jeśli zastanawiasz się, na ile ustawić pokrętło w lodówce, zajrzyj do instrukcji swojego urządzenia. Jak zatem ustawić temperaturę lodówki w skali od 1 do 5? Zwykle połowa tego zakresu będzie zupełnie optymalnym rozwiązaniem.

Nowsze modele lodówek zwykle są sterowane przy pomocy przycisków, które mogą się już odnosić do realnych temperatur, co znacząco ułatwia ustawienie właściwej temperatury.

Ile stopni powinno być w zamrażarce?

Zamrażarka w odróżnieniu od lodówki ma funkcję mrożenia, a więc jej temperatura może, a nawet powinna utrzymywać się poniżej zera. Jaka powinna być najlepsza temperatura w zamrażarce? Na jaką temperaturę ustawić zamrażarkę, by wszystko działało w niej prawidłowo? Według danych producentów optymalna temperatura w zamrażarce to około -18 stopni Celsjusza. Taka temperatura jest najlepsza do przechowywania mrożonych produktów spożywczych, ponieważ zapewnia ich długą trwałość bez ryzyka utraty wartości odżywczych. Według Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa najniższa maksymalna temperatura w zamrażarce może wynosić -30 stopni Celsjusza. To naprawdę chłodno! Czy jednak może się zdarzyć, że w zamrażarce temperatura jest zbyt niska? Tak i nawet dość łatwo to rozpoznać. Gdy temperatura w zamrażalniku lodówki spadnie zbyt nisko (poniżej zalecanych zakresów), na przechowywanych produktach pojawi się charakterystyczny szron, a ścianki zamrażarki zaczną pokrywać się lodem.

Jaka jest optymalna temperatura w lodówce i zamrażarce typu No Frost?

W lodówkach i zamrażarkach z systemem No Frost, rozkład temperatury jest regulowane automatycznie, co minimalizuje ryzyko nagłych jej skoków. Jeśli jednak mowa o zaleceniach co do tego, jaką idealną temperaturę powinny mieć tego typu urządzenia ‒ nie odbiegają one od wytycznych względem tego, na ile stopni ustawić zamrażarkę czy pokrętło w lodówce starszego typu.

Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Co ciekawe, temperatura w lodówce nie jest jednakowa dla każdej ze stref. Pojemniki na samym dole są najlepsze do przechowywania owoców i warzyw – temperatura w nich utrzymuje się zwykle na poziomie około 7 do 8 stopni. Zaraz nad pojemnikami zwykle panuje najchłodniejsza temperatura. Wiedząc, na której półce w lodówce jest najzimniej, łatwo wywnioskujesz, gdzie przechowywać takie produkty jak mięso czy ryby. To właśnie ta strefa tuż nad pojemnikami jest idealna dla takiej żywności. 

Temperatura w lodówce na półkach w części środkowej i górnej utrzymuje się w okolicach 4‒6 stopni i jest ona optymalna dla pozostałych produktów. Żywność, która nie musi być mocno schłodzona (np. sosy czy napoje), może być przechowywana na półkach na drzwiach lodówki. Warto wiedzieć, że w tym miejscu temperatura może sięgać nawet kilkunastu stopni!

Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura w lodówce – jak ją wyregulować?

Mogłoby się wydawać, że w lodówce nie może być zbyt zimno. A jednak ‒ zbyt niska temperatura w lodówce może prowadzić do zamarzania produktów spożywczych, co wpływa na ich jakość i konsystencję. Z drugiej strony zdajemy sobie sprawę z tego, że lodówka to miejsce, w którym zimno być musi, gdyż z kolei zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć proces psucia się żywności. 

Aby uniknąć problemów ze zbyt dużymi wahaniami temperatur, należy regularnie kontrolować ustawienia termostatu i dbać o prawidłową organizację produktów w lodówce. Niewłaściwa regulacja temperatury może mieć wpływ na:

  • skrócenie trwałości przechowywanych produktów;
  • rozwój bakterii i pleśni;
  • zamrażanie produktów w lodówce;
  • skraplania się wody wewnątrz lodówki, co sprzyja powstawanie nieprzyjemnych zapachów;
  • wyższe zużycie energii elektrycznej.

Zbyt zimna zamrażarka może mieć też związek z włączoną, ale niepodłączoną do źródła wody kostkarką do lodu (jeśli taką posiadasz). Wówczas objawem, który powinien Cię zaalarmować, będzie zamarzanie warzyw w szufladach w lodówce.

Najlepsza temperatura w lodówce dla oszczędności energii

Ustawienie zbyt niskiej temperatury w lodówce może prowadzić do zwiększonego zużycia energii elektrycznej. Dlatego zaleca się utrzymywanie temperatury na poziomie 4-6 stopni, co jest optymalne zarówno dla przechowywania żywności, jak i dla oszczędności energii. Na efektywność chłodzenia ma też niebagatelny wpływ równomierne rozmieszczenie produktów na półkach. Jeśli zależy Ci na optymalizacji zużywanego prądu, zadbaj o to, aby nie kumulować większości produktów w jednym miejscu, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na cyrkulację powietrza i proces chłodzenia w ogóle.

czy rozmieszczenie produktów w lodówce jest istotne?Wiesz już, jaka temperatura jest najlepsza do ustawienia w lodówce czy zamrażarce, gdzie w lodówce jest najchłodniej, a które miejsca są najcieplejsze. Wiesz też, czym może grozić niewłaściwe ustawienie temperatury lodówki bądź zamrażarki. To ważne informacje, jeśli np. chcesz kupić nową lodówkę. W Hurtowni7 mamy szeroki asortyment lodówek w różnych rozmiarach: od małych ‒ idealnych do biura, hotelowego apartamentu czy pokoju studenckiego, aż po pełnowymiarowe chłodziarko-zamrażarki. Zainteresować Cię mogą także nasze urządzenia wielofunkcyjne, w których oprócz lodówki znajdziesz zlew czy minikuchenkę. Zajrzyj do naszej oferty, a jeśli masz jakieś pytania ‒ skontaktuj się bezpośrednio z naszym działem obsługi klienta. Zapraszamy!