Jaką temperaturę ustawić w lodówce?
Dzięki przechowywaniu żywności w niskiej temperaturze, jedzenie dłużej zachowuje świeżość i nadaje się do spożycia. W przypadku wielu produktów, takich jak na przykład nabiał, mięso, otwarte słoiki z przetworami i opakowania z sosami czy dania garmażeryjne, producenci rekomendują przechowywanie w warunkach w chłodniczych. W gospodarstwie domowym z reguły oznacza to lodówkę.
Jaka temperatura powinna być ustawiona w lodówce?
Dla przechowywania produktów spożywczych w lodówce kluczowe znaczenie ma temperatura. Nie może być ani zbyt niska, ani zbyt wysoka. Jeśli w lodówce będzie zbyt zimno, przechowywana w niej żywność zamarznie, z kolei temperatura na zbyt wysokim poziomie przyśpieszy procesy psucia się przechowywanego jedzenia. Co ciekawe, temperatura w lodówce nie jest jednakowa dla każdej ze stref. Pojemniki na samym dole są najlepsze do przechowywania owoców i warzyw – temperatura w nich utrzymuje się zwykle na poziomie około 7 do 8 stopni. Nad pojemnikami jest najzimniej, dlatego zaleca się przechowywać na nich mięso oraz ryby. W środkowej części lodówki utrzymuje się temperatura 4 do stopni, dobra dla pozostałych produktów. Żywność, która nie musi być mocno schłodzona, może być przechowywana na półkach na drzwiach lodówki.
Czy to wszystko?
Jaką temperaturę ustawić, aby w lodówce panowały optymalne warunki? Rekomendowany poziom to przedział od 4 do 8 stopni. Warto wiedzieć, że niższa temperatura w lodówce, wbrew pozorom, przekłada się na wzrost zużycia energii. Większość produktów, których używamy na co dzień, nie potrzebuje bardzo niskiej temperatury, spokojnie więc można ustawić termostat na stosunkowo wysokim poziomie.