Jak wybrać mini lodówkę?

Bardzo trudno jest wyobrazić sobie współczesne życie bez lodówki. To podstawowy element wyposażenia każdego gospodarstwa domowego, lokalu gastronomicznego, a coraz częściej także biur i innych lokalizacji. Lodówka to urządzenie, które służy nam codziennie, nic więc dziwnego, że bardzo dużą wagę przykładamy do znalezienia jak najlepszego modelu.

Szczególnym przykładem lodówki jest mini lodówka. Od pełnowymiarowego odpowiednika różni ja rozmiar. Takie rozwiązanie sprawdza się w wielu przypadkach – między innymi w małych kuchniach, w pokoju w akademiku, jednoosobowym gospodarstwie domowym, niewielkim biurze, u osób, które nie gotują w domu, a lodówki potrzebują tylko do przechowywania podstawowych produktów. Jak znaleźć odpowiedni model i na jakie cechy należy zwrócić uwagę?

Bardzo ważny jest rozmiar. Trzeba zwrócić uwagę, aby lodówka nie była zbyt mała, miała odpowiedni rozkład półek i była funkcjonalna. Mini lodówkę często dobieramy do małej kuchni lub aneksu, dlatego trzeba sprawdzić, czy jej wymiary są odpowiednie. Pozwoli to uniknąć zakupu niefunkcjonalnego sprzętu.

Tak jak w przypadku pełnowymiarowych chłodziarko-zamrażarek, ważną cechą małej lodówki jest jej klasa energetyczna. Choć urządzenia o wyższej klasie energetycznej, A, A+ lub większej są na ogół droższe, to w dłuższej perspektywie czasu okazują się dobrą inwestycja, ponieważ pozwalają obniżyć koszty energii elektrycznej.

W lodówkach „tradycyjnych” rozmiarów z reguły znajdziemy zamrażalnik. Małe modele także są wyposażone w tę funkcjonalność. Przed zakupem trzeba zastanowić się, w jaki sposób będziemy korzystać z urządzenia i czy nie potrzebujemy dodatkowej przestrzeni, w której w razie potrzeby przechowamy zamrożone produkty.