Jak przechowywać żywność w zamrażarce?
Zamrażarka to praktyczne urządzenie, w którym możemy przechowywać żywność przez dłuższy czas. Dzięki niskiej temperaturze produkty spożywcze oraz gotowe potrawy są dłużej zdatne do zjedzenia – w ten sposób unikamy marnowania żywności. W zamrażarce przechowamy zapasy oraz ugotowane porcje posiłków, po które można sięgnąć, kiedy brakuje czasu na przygotowanie czegoś do zjedzenia. Dzięki zamrażarce zrobimy większe zakupy w promocyjnej cenie. Mrożenie pozwala zachować walory świeżych produktów – ich smak, zapach oraz wartości odżywcze.
Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż minus 18 stopni, aby uniknąć pojawienia się bakterii, które z kolei mogą doprowadzić do zepsucia produktów. Produkty w zamrażarce należy układać blisko siebie, jednak pamiętajmy, aby świeżych artykułów nie umieszczać obok zamrożonych wcześniej – może to doprowadzić do częściowego rozmrożenia. Jedzenie możemy zamrozić raz. Po rozmrożeniu należy umieścić ją w zamrażarce dopiero po obróbce cieplnej. Produkty przeznaczone do zamrożenia powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Nie należy mrozić ciepłego jedzenia – przed włożeniem do zamrażarki trzeba je ostudzić. Dobrym pomysłem jest opisanie zamrożonych produktów. Na etykiecie powinna znaleźć się nazwa oraz data umieszczenia w zamrażarce.
W zamrażarce możemy przechowywać różne rodzaje produktów, jednak nie wszystkie artykuły spożywcze nadają się do mrożenia. Do tej grupy należą między innymi miękkie sery, jogurt, śmietana, majonez oraz bogate w wodę warzywa. Nie zaleca się mrożenia ugotowanego makaronu, ryżu i ziemniaków, ponieważ stracą one swoją strukturę, zmiękną i nie będą tak smaczne jak świeżo przygotowane.
Szukasz wysokiej jakości zamrażarki skrzyniowej do domu lub mieszkania? Sprawdź naszą ofertę.