Jak i kiedy rozmrażać lodówkę?
Lodówka to urządzenie niezbędne w każdym gospodarstwie domowym, ponieważ umożliwia przechowywanie żywności, która w wyższych temperaturach szybko mogłaby się zepsuć. Urządzenie chłodnicze pracuje przez cały czas, w związku z tym generuje spore koszty. Co jakiś czas lodówkę należy rozmrozić, aby usunąć z niej szron i lód. Nawet cienka warstwa lodu w zamrażarce lodówki wpływa na zużycie energii i może doprowadzić do jej uszkodzenia. Nowoczesne modele wyposażone w zaawansowane rozwiązania technologiczne, takie jak system „No Frost”, nie wymagają rozmrażania. W innych przypadkach lodówkę należy rozmrażać co najmniej raz na rok, a starsze modele – dwa lub więcej razy w roku.
Jak rozmrozić lodówkę?
Na samym początku należy ją opróżnić, a następnie odłączyć od prądu. Trzeba być przygotowanym na sytuację, że rozmrażanie lodówki może potrwać nawet kilka godzin. Lepiej nie starać się przyśpieszyć tego procesu. Garnek z gorącą wodą lub urządzenia elektryczne mogą spowodować uszkodzenie sprzętu. Warto unikać usuwania lodu przez jego skuwanie – w ten sposób można w nieodwracalny sposób uszkodzić lodówkę. W czasie rozmrażania możemy usuwać kawałki lodu oraz wycierać wnętrze urządzenia. Trzeba zadbać także o otoczenie lodówki, na przykład zabezpieczyć je ręcznikami lub ścierkami. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, odłączmy lodówkę z gniazdka wieczorem lub przed wyjściem do pracy.
Kiedy z lodówki zniknie szron i lód, należy wymyć jej wnętrze oraz starannie wyczyścić, aby resztki wody nie uległy zamrożeniu. Rozmrażanie lodówki jest czasochłonne, ale proste – warto robić to regularnie.