Zamrażarka - co zrobić, by służyła jak najdłużej?
Zamrażarka przyda się w każdym, małym i dużym gospodarstwie domowym. Wśród wielu modeli bez problemu znajdziemy urządzenie o wielkości i kształcie dostosowanym do naszych potrzeb. W "lodowej szafie" bezpiecznie przechowamy zapas owoców, warzyw, mięsa, pieczywa, gotowych potraw i innych produktów. Zamrażarka pozwala zaoszczędzić czas przeznaczony na zakupy i gotowanie oraz uniknąć marnowania żywności. Jak zadbać o ten sprzęt, żeby korzystać z niego jak najdłużej?
Jak dbać o zamrażarkę?
Duża ilość lodu, oszronione powierzchnie zamrażarki i trudności z otwieraniem i zamykaniem urządzenia to sygnały, że nasz sprzęt wymaga rozmrożenia. Mocno oszroniona zamrażarka zużywa do swojego działania więcej energii, więc regularne rozmrażanie urządzenia pozwoli zmniejszyć rachunki. Proces przebiega w podobny sposób, jak przy czyszczeniu lodówki.
- Należy wyłączyć zamrażarkę z prądu i poczekać, aż warstwa lodu i szronu się roztopi. Przestrzeń pod urządzeniem trzeba zabezpieczyć, na przykład starym ręcznikiem, aby nie dopuścić do zalania podłogi. Jeśli jest taka możliwość, to z wnętrza zamrażarki możemy usunąć nieprzymarznięty szron.
- Nie warto odrywać przytwierdzonych do ścianek kawałków lodu ręcznie, złym pomysłem jest też korzystanie z ostrych narzędzi – w ten sposób łatwo jest uszkodzić urządzenie.
- Kiedy we wnętrzu zamrażarki nie będzie już lodu, myjemy ścianki i wycieramy je na sucho. Niewiele osób pamięta o drzwiczkach, a one również wymagają czyszczenia.
- Ważnym elementem zamrażarki, od którego zależy efektywność jej działania, jest uszczelka znajdująca się w drzwiach urządzenia. Aby dobrze pełniła swoją rolę, należy ją przetrzeć wilgotną ściereczką, starannie wytrzeć i zakonserwować na całym obwodzie – na przykład przy pomocy wazeliny, dzięki której uszczelka pozostanie szczelna.
Jak na co dzień dbać o zamrażarkę?
Pamiętajmy o szczelnym zamykaniu drzwiczek. Otwarte drzwiczki zmniejszają skuteczność mrożenia, a urządzenia musi pracować „na wyższych obrotach”. Warto też zadbać o odpowiednią lokalizację i otoczenie zamrażarki. Sprzęt mrożący nie powinien pracować we wnętrzu o zbyt wysokiej temperaturze. Dla naszej strefy klimatycznej zalecany jest przedział od 10 do około 30 stopni. Lepiej nie ustawiać jej również w pobliżu urządzeń emitujących ciepło, takich jak grzejnik czy kuchenka. Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia – puszki lub słoiki pod wpływem niskiej temperatury mogą eksplodować i uszkodzić urządzenie.