Najważniejsze fakty o gotowaniu indukcyjnym
W bardzo dużym uproszczeniu działanie kuchni indukcyjnych jest oparte na zjawisku nagrzewania się metali posiadających właściwości ferromagnetyczne. Powinny się one znaleźć w polu indukowanych prądów wirowych powstałych w cewkach znajdujących się we wnętrzu płyt indukcyjnych.
Kuchnie indukcyjne – najważniejsze cechy
Podstawową wątpliwością jest obawa o bezpieczeństwo. Warto wiedzieć, że pole magnetyczne w kuchni indukcyjnej działa jedynie w obszarze dna naczynia, wykonanego z metalu ferromagnetycznego. Nie powinny również powodować zaburzeń pracy innych sprzętów elektromagnetycznych w bezpiecznej odległości 40 centymetrów.
Dużym atutem jest ekonomiczność tego typu kuchni. Chociaż gaz jest tańszy od prądu, to podczas gotowania indukcyjnego zużywamy mniej energii. Warto zwrócić również uwagę na oszczędność czasu, ponieważ gotowanie indukcyjne jest szybsze niż w przypadku bardziej tradycyjnych urządzeń. Kuchnia indukcyjna jest więc dobrą inwestycją. Jej zakup nie wymaga również wymiany wszystkich garnków, o ile posiadamy naczynia z dnem wykonanym z metalu ferromagnetycznego. Wiele modeli dostępnych na rynku spełnia te warunki.
Dla wielu osób problemem może być przystosowanie wnętrza kuchni, szczególnie w bloku, oraz montaż nowego urządzenia. Możliwe jest wykorzystanie ogólnodostępnej sieci energetycznej, jednak oceny powinien dokonać specjalista. Montaż tego urządzenia również powinien zostać przeprowadzony przez profesjonalistę.