Na co zwrócić uwagę przy wyborze zamrażarki?
Zamrażarka to bardzo praktyczne urządzenie. Sprawdzi się zarówno w lokalu gastronomicznym, a także w przypadku większej rodziny. Dzięki zamrażarce w bezpieczny sposób przez długi czas przechowamy mięso, warzywa i inne składniki, niezbędne w każdej kuchni. Większość chłodziarko-zamrażarek jest wyposażona w kilka dodatkowych półek, które umożliwiają zamrażanie pożywienia. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się kupienie dodatkowego urządzenia, wyłącznie o funkcji zamrażania. Na jakie cechy zamrażarki warto zwrócić uwagę?
Podstawowy podział zamrażarek dotyczy ich budowy. Pierwszym typem jest model skrzyniowy. Są one nazywane czasami ladami. Mają one postać skrzyni otwieranej od góry. Takie rozwiązanie sprawia, że zamrażarka skrzyniowa jest bardzo energooszczędna. Cierpi na tym nieco wygoda użytkowania i ergonomia – na takim urządzeniu nie ustawimy innych przedmiotów, ponieważ będą one utrudniały korzystanie z zamrażarki. Kolejny problem może pojawić się, jeśli sprzęt okaże się dość głęboki.W tego rodzaju urządzeniu najlepiej jest przechowywać duże ilości mało różnorodnych produktów, które nie wymagają poszukiwań.
Jeśli chcemy przechowywać różnorodne produkty, lepszym rozwiązaniem będzie zamrażarka szufladowa. Nie jest ona tak energooszczędna jak model skrzyniowy, jednak z pewnością jest wygodniejszy w obsłudze. Zamrażarka szufladowa jest nieco droższa, ale taka konstrukcja ułatwia korzystanie z urządzenia.
Zamrażarki do zabudowy przypominają modele szufladowe, jednak możemy umieścić wyłącznie w zabudowie kuchennej. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które chcą mieć wszystkie produkty pod ręką, a jednocześnie zwracają uwagę na estetykę wnętrza. Jest to wybór najmniej energooszczędny ze względu na wyższą temperaturę, która z reguły panuje w kuchni, ze względu na obecność na przykład kuchenki.