Kociołek myśliwski, czyli sposób na obiad w plenerze

Posiłki przygotowane i zjedzone na zewnątrz smakują wyjątkowo! Grillowanie nie jest jedynym pomysłem na to, jak ugotować smaczny i pożywny obiad w plenerze. Kociołek myśliwski to prosty w obsłudze, praktyczny sprzęt, w którym bez większych trudności przygotujemy rozgrzewający obiad dla rodziny i znajomych.

Ale od początku - czym jest kociołek myśliwski?

Kociołek myśliwski to wytrzymałe, duże i głębokie naczynie z pokrywą. Najczęściej spotykane są żeliwne garnki (zrobione są z materiału, który znakomicie rozprowadza oraz utrzymuje ciepło gotowanych potraw). Kociołki mogą być w całości żeliwne lub emaliowane wewnątrz. Dostępne są naczynia zrobione z innych tworzyw (na przykład ze stali), jednak nie sprawdzają się one tak dobrze jak te tradycyjne - z żeliwa.

Jakiej wielkości są kociołki? Wybierać można spośród różnych pojemności: od małych (5-litrowych) do dużych (nawet kilkunastolitrowych, w których przygotujemy posiłek dla większej liczby biesiadników). Kociołek myśliwski może być umieszczany bezpośrednio na ogniu lub wisieć na specjalnym stojaku. Takie naczynie jest bardzo praktyczne, a dobrej jakości garnek posłuży wiele lat. To sprytne zastępstwo dla grilla, które stanie się sensacyjną atrakcją spotkań na świeżym powietrzu oraz bliższych i dalszych wypraw.

Co można ugotować w kociołku myśliwskim?

Potrawy przygotowane w kociołku myśliwskim mają szczególne walory (nie tylko smakowe). Składniki we wnętrzu naczynia prażą i duszą się we własnym sosie, co pozwala wydobyć bogaty aromat jedzenia. Kociołek polecany jest przede wszystkim do potraw jednogarnkowych. Co do niego włożyć? Wybór jest bardzo duży. Do żeliwnego garnka może trafić mięso – na przykład kiełbasa, dziczyzna, wołowina, boczek, karkówka lub golonka. W kociołki myśliwskim przygotujemy również warzywa, takie jak ziemniaki, cebula, marchew, papryka, kapusta, por lub seler. Smak i zapach potraw wzbogacą naturalne, ziołowe przyprawy, rozmaryn, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek. Składniki w kociołku myśliwskim duszą się w sosie własnym, ale poleca się dolać do jego wnętrza trochę płynu. Może to być woda, ale też bulion, piwo lub wino (dodatkowo podkreślą właściwości dania). Kociołek wykorzystamy do przygotowania gulaszu i leczo, a także warstwowych zapiekanek. Tak zwane pieczonki to zwykle kompozycja ziemniaków, boczku oraz cebuli, do których można dodać więcej warzyw i przypraw. Ugotowana w kociołku pieczonka jest wyjątkowo aromatyczna. Jej przygotowanie jest co prawda czasochłonne, jednak jest to danie pożywne, o niepowtarzalnym smaku.
Kociołek myśliwski należy odpowiednio przygotować do pierwszego użycia, a potem prawidłowo czyścić i konserwować. Odrobina wysiłku nie zniechęci na pewno wielbicieli posiłków w plenerze.