Jakie drewno najlepiej sprawdzi się jako opał do kominka?

Drewno świetnie sprawdza się jako opał do kominka. Bardzo ważny jest jednak wybór odpowiedniego gatunku, który ma dużą wartość opałową, a przy okazji ładnie pachnie. Dobrze dobrany rodzaj drewna pozwoli ograniczyć koszty ogrzewania – lepsze drewno pali się dłużej – a przy tym wprowadzi przyjemny i ciepły klimat podczas zimnych wieczorów. Warto zapamiętać, że dobre drewno do kominka powinno być przede wszystkim suche i najlepiej sezonowane przez co najmniej kilka miesięcy.

Drzewa dzielimy na iglaste i liściaste. Drewno, które pochodzi z tych pierwszych nie sprawdza się jako opał, ponieważ zawiera dużo żywicy, która zanieczyszcza otoczenie. Podczas spalania drewna drzew iglastych powstaje sporo sadzy i dymu. Wśród drzew iglastych na opał najlepiej nadaje się drewno sosnowe.

Drewno drzew liściastych ma mniej żywicy i nie wytwarza dużej ilości zanieczyszczeń. Najbardziej wartościowym opałem jest drewno tak zwanych gatunków twardych, ponieważ wytwarzają najwięcej ciepła podczas spalania. Do twardych gatunków zaliczają się na przykład buk, dąb, wiąz i grab. Drewno z tych drzew jest twarde i zwarte oraz wolno się spala. Do wartościowych gatunków należą także niektóre drzewa owocowe, takie jak grusza, śliwa i jabłoń – ich drewno podczas spalania, oprócz ciepła, uwalnia też miły zapach. Wysokiej jakości drewno opałowe daje również orzech oraz oliwka. Drewno miękkie jest lekkie, spala się szybciej i jest mało kaloryczne, a więc mniej efektywne jako opał do kominka. Niską wartość opałową mają na przykład topola, brzoza i kasztanowiec, a wśród drzew owocowych wiśnia i czereśnia.