Jak czyścić i konserwować grilla?
Grillowanie ma wiele zalet: to okazja do przebywania na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi oraz możliwość szybkiego przygotowania smacznych posiłków. Wiele osób lubi spędzać czas przy grillu, a zbliżające się wiosna i lato będą idealną sposobnością do grillowania. Jednak aby zajęcie to było przyjemnością, trzeba o to urządzenie zadbać, czyli właściwie czyścić i konserwować.
Jak dbać o grilla – praktyczne wskazówki
Podstawową kwestią jest sposób przechowywania grilla – należy chronić go przed wpływem czynników atmosferycznych, przede wszystkim opadów, ponieważ wilgoć może powodować rdzewienie metalowych elementów. Z tego powodu grill najlepiej jest przechowywać w suchym zamkniętym pomieszczeniu.
O grill powinniśmy zadbać już na etapie samego przygotowania potraw. Przed rozpoczęciem smażenia warto posmarować ruszt oliwą i olejem, co ułatwi jego późniejsze czyszczenie. Grillowane mięsa lub warzywa dobrze jest położyć na aluminiowych tackach lub folii – pozwala to zmniejszyć ilość uciążliwych zabrudzeń.
Po każdym użyciu grill należy wyczyścić, ponieważ stare pozostałości po przyrządzaniu potraw są trudne do usunięcia. Dobrym sposobem jest wypalenie resztek z rusztu oraz dokładne wytarcie mokrą ścierka. Warto również zaopatrzyć się w szczotkę z włosiem zrobionym ze sali nierdzewnej. Zabrudzenia najłatwiej jest usunąć od razu po zakończeniu grillowania, gdy urządzenie jest jeszcze ciepłe. Nie wolno również zapomnieć o usunięciu starego popiołu. Zewnętrzną część obudowy czyścimy po wystygnięciu.
Nie ma potrzeby dodatkowego zabezpieczenia emaliowanej powierzchni, ponieważ woski i farby źle reagują na wysoką temperaturę. Czyszczenie i konserwację grilla mogą ułatwić specjalistyczne środki do tego przeznaczone.