Do czego służy parowar?

Z niewiadomych przyczyn wiele osób szybko zniechęca się do dietetycznego gotowania. Często uważa się, że aby żyć i jeść zdrowo, potrzebna jest duża ilość czasu i spora wiedza kulinarna. Jednak istnieją sposoby, aby gotować szybko i w łatwy sposób przyrządzać zdrowe potrawy. Z pomocą przychodzi nam technologia. Wystarczy, że do codziennego gotowania wykorzystamy parowar.

Jak działa parowar?

Parowar składa się z pojemnika na podgrzewaną wodę, pojemników na żywność oraz pokrywki, przez którą uchodzi para. Wystarczy umieścić jedzenie w urządzeniu, włączyć i… odczekać. Czasem wystarczy kilka minut, by przygotować jedzenie na parze. Parowar ma zwykle od 1 do 3 pojemników, warto zwrócić także uwagę na dodatkowe funkcje, jak na przykład uzupełnianie wody w trakcie gotowania, wyjmowane dno czy funkcja podtrzymywania temperatury.

Co ugotujemy na parze?

Gotowanie na parze daje nam wiele możliwości, musimy tylko pamiętać, że różne rodzaje jedzenia należy gotować w parowarze różny czas. Na przygotowanie mięsa musimy przeznaczyć około kwadransa, warzywa gotujemy w zależności ich twardości od kilku minut do nawet pół godziny. Jeśli przygotowujemy jednocześnie kilka rodzajów jedzenia, najbliżej źródła pary powinny się znaleźć te wymagające dłuższego czasu obróbki.

Gotowanie na parze ma wiele zalet. Należą do nich między innymi oszczędność czasu, ponieważ w urządzeniu możemy przygotować więcej rodzajów jedzenia jednocześnie, wygoda oraz łatwość przygotowania potraw. Potrawy przygotowane w parowarze mają mniej tłuszczu, nie są rozgotowane i tracą mało witamin oraz składników mineralnych.