Czego nie należy trzymać w lodówce?
Lodówka to podstawowe wyposażenie każdego gospodarstwa domowego. W niskiej temperaturze możemy przechowywać wiele produktów przez dłuższy czas, zachowując ich właściwości, smak, a przede wszystkim świeżość. Mięso, nabiał, gotowe posiłki, napoje, wiele warzyw i owoców – nie wyobrażamy sobie przechowywania tych produktów poza lodówką. Jednak warto wiedzieć, że nie wszystkie artykuły spożywcze powinny być trzymane w warunkach chłodniczych.
W lodówce często przechowujemy owoce, jednak nie należy wkładać do niej owoców egzotycznych, takich jak cytrusy, banany lub awokado, ponieważ w chłodzie stracą swój zapach i smak. Z podobnego powodu poza lodówką warto trzymać jabłka, gruszki i owoce pestkowe. Lodówka nie jest też najlepszym miejscem do przechowywania wielu warzyw. Papryka, ziemniaki, cebula, marchew, warzywa strączkowe oraz cukinia powinny być magazynowane w suchym i ciemnym miejscu, ponieważ w lodówce szybciej zgniją. Ogórki i pomidory również szybciej popsują się w warunkach chłodniczych, stracą także wiele ze swoich właściwości.
Kolejną grupa produktów, których lepiej nie magazynować w lodówce, jest pieczywo. Chleb i bułki w niskiej temperaturze zrobią się czerstwe, a jeśli są zapakowane w folię, mogą spleśnieć. Poza lodówką trzymamy też oleje i oliwy, aby nie zmętniały – wyjątkiem jest olej lniany. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce miodu oraz masła orzechowego, które pod wpływem temperatury zrobią się twarde i trudne do użycia. Trzeba także pamiętać, że miód łatwo pochłania zapachy, dlatego w otoczeniu wielu produktów spożywczych może stracić swój naturalny aromat. W lodówce nie składujemy produktów, które potrzebują suchych warunków – dlatego nie umieszczamy w niej na przykład kawy lub herbaty.