Charakterystyka kociołków myśliwskich
Kociołek myśliwski to doskonałe rozwiązanie dla osób, które lubią spędzać czas ze znajomymi i gotować na świeżym powietrzu. Kociołek jest alternatywą dla grilla, ponieważ pozwala na przygotowanie smacznych, pożywnych potraw, których nie zrobimy na zwykłym ruszcie. W kociołku ugotujemy na przykład zapiekankę, pieczeń, gulasz, bigos, fasolkę po bretońsku lub zupę gulaszową. To sposób na ciepły posiłek podczas kempingu, podróży lub na działce.
Jak wybrać kociołek?
Podstawową decyzją, jaką trzeba podjąć, jest rozmiar kociołka. Mogą mieć różną pojemność – zaleca się, aby liczba litrów była taka sama, jak liczba osób, dla których przygotowujemy posiłek. Trzeba tez wziąć pod uwagę, że podczas gotowania nie napełniamy naczynia całkowicie, więc jego faktyczna pojemność jest odrobinę mniejsza.
Kolejnym ważnym parametrem jest materiał, z którego został wykonany kociołek. Powinien być on wytrzymały i odporny. Mamy kilka możliwości. Kociołki stalowe są lekkie, ale trudne do czyszczenia, podobnie jak modele żeliwne, cięższe, ale trwałe i długo utrzymujące ciepło. Naczynia stalowe lub żeliwne mogą być pokryte warstwą emalii, która nadaje im ładny wygląd i ułatwia mycie. Lekkie, łatwe do utrzymania w czystości i ładne są kociołki miedziane, jednak materiał, z którego zostały wykonane, może wchodzić w reakcje chemiczne z kwaśnymi potrawami.
Wybierają kociołek trzeba zwrócić uwagę na dno, które powinno być grube – dzięki temu potrawy dłużej utrzymują ciepło. Kociołek można ustawić bezpośrednio w palenisku lub na stelażu. Dostępne są także modele zamykane, odpowiednie do przygotowywania zapiekanek.