Zalety zamrażarki szufladowej
Większość modeli lodówek wyposażonych jest w zamrażarkę. Jednak w niektórych gospodarstwach domowych przestrzeń jest ograniczona. Zamrażarki dostępne są w różnych rozmiarach, od małych urządzeń, po modele, których pojemność jest większa niż 300 litrów. Najbardziej popularne są dwa rodzaje zamrażarek. Zamrażarki skrzyniowe swoją konstrukcją przypominają kufry, z wiekiem otwieranym od góry. Sprawdzają się w lokalach gastronomicznych lub gdy są rzadko używane. Na co dzień, w warunkach domowych, lepszym rozwiązaniem są zamrażarki szufladowe.
Co możemy przechowywać w zamrażarce szufladowej?
Zamrażarka szufladowa ma budowę podobną do lodówki. Jest wyposażona w takie same drzwiczki, co zapewnia łatwy i szybki dostęp do przechowywanych produktów. Ten model zamrażarki jest wyposażony w szuflady, dzięki czemu zamrożoną żywność można wygodnie posortować. Jest ona też dobrze widoczna i łatwo znaleźć mrożonkę, której akurat potrzebujemy. Szuflady w zamrażarce ułatwiają organizację i grupowanie produktów według dat lub rodzaju. Osobno można przechowywać na przykład mięso, warzywa lub gotowe posiłki. Poszczególne komory możemy na przykład opisać.
Kiedy ją wybrać?
Zamrażarka szufladowa to dobry wybór dla osób, które nie dysponują dużą ilością miejsca. Jej konstrukcja pozwala na jak najbardziej efektywne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Zamrażarki szufladowe można kupić także w wersji do zabudowy, dzięki czemu łatwo wpasujemy je do kuchni.