Rozmrażanie zamrażarki krok po kroku

Zamrażanie jest doskonałym sposobem na zrobienie zapasów i przedłużenie trwałości jedzenia. Rozmrażanie zamrażarki nie należy do zadań przyjemnych, jednak jest ono konieczne, ponieważ zgromadzony w niej lód utrudnia korzystanie z urządzenia.

Mniej energii do zużycia

Warto wiedzieć, że rozmrożona zamrażarka potrzebuje mniej energii. W momencie, gdy we wnętrzu urządzenia pojawi się warstwa lodu grubsza niż pół centymetra, należy zająć się rozmrażaniem. Z reguły należy to robić raz lub dwa razy w roku. Dobrą porą na rozmrożenie zamrażarki jest wiosna – dzięki temu zrobimy miejsce na nowe zapasy. Możemy też zrobić to zimą, na przykład pod koniec roku. Zaletą takiego rozwiązania jest ujemna temperatura na zewnątrz. Zamrożone produkty na czas porządków przechowamy w na balkonie lub na parapecie.

Co warto wiedzieć o rozmrażaniu?

Czas między kolejnym czyszczeniem zamrażarki możemy przedłużyć. Przede wszystkim trzeba skrócić czas otwarcia drzwiczek urządzenia. Korzystając z zamrażarki na co dzień warto za każdym razem upewnić się, czy drzwiczki są zamknięte. Nie należy wkładać do niego ciepłego jedzenia. Jeśli zamrażarka jest połączona z lodówką, stosujemy taką samą zasadę.

Sprawdzone metody

Po wyłączeniu urządzenia, powierzchnię pod zamrażarką trzeba zabezpieczyć, aby uchronić podłogę przed ściekającą wodą. Możemy w tym celu użyć na przykład ręczników lub blach do pieczenia o niskich ściankach. Rozmrażanie to proces, który trwa nawet kilka godzin – w tym czasie trzeba kontrolować topnienie lodu i ściekanie wody. Lepiej unikać skuwania zmarzliny, aby nie uszkodzić urządzenia. Gdy z wnętrza zamrażarki zniknie lód, trzeba je starannie umyć specjalnym preparatem lub wodą z octem, który skutecznie usunie brzydkie zapachy. Po przetarciu ścianek na sucho zamrażarka jest gotowa do ponownego włączenia i uzupełniania.