Jak wybrać robota kuchennego?
Robot kuchenny to oszczędność miejsca i wiele funkcji w jednym urządzeniu. To jednorazowa inwestycja, którą warto jednak dokładnie przemyśleć. Powinniśmy ustalić jak często chcemy korzystać z robota, a także do jakich celów ma nam posłużyć. |
Robot kuchenny - różne rodzaje i wiele funkcji
Kuchenne roboty wieloczynnościowe dzielimy na dwie główne grupy - urządzenie z misą, bardzo wydajne, mogą posiadać mieszadła, które obracają się w jedną stronę (tradycyjne) lub wielokierunkowe (planetarne). Robot z malakserem ma więcej funkcji, dodatkowo może na przykład siekać i rozdrabniać jedzenie.
Lista sprzętów, które może zastąpić robot kuchenny, jest długa. Są to między innymi mikser, blender, wyciskarka, malakser, maszynka do mielenia mięsa, sokowirówka lub przystawka do ubijania piany.
Oprócz wyboru funkcji, pamiętajmy o bardzo ważnych cechach robota. W pierwszej kolejności jest to moc. Im jest ona wyższa, tym dłużej urządzenie może pracować bez przegrzania. Zwróćmy uwagę, czy podana w specyfikacji moc jest czynna (maksymalna możliwa wydajność), czy bierna (wyliczona podczas 10 minut pracy przy pełnym obciążeniu). Kolejną kwestią jest liczba obrotów - powinniśmy ją uzależnić od rodzaju produktu, który chcemy przygotować w robocie. Pamiętajmy także o trwałej misie, wykonanej na przykład z aluminium lub stali. Lepiej z kolei jest unikać plastikowych elementów.
Robot kuchenny może mieć dodatkowe udogodnienia, o które warto zapytać sprzedawcę. Są to na przykład tryb pulsacyjny do kruszenia produktów, funkcja turbo lub waga. Ważne są także zabezpieczenia, które zapobiegają awariom.