Jak działają płyty indukcyjne?
Działanie płyt indukcyjnych bazuje na zjawisku indukcji elektromagnetycznej, czyli wytwarzania się w przewodniku siły elektromotorycznej. Pod ich ceramiczną powierzchnią umieszcza się płaskie i szerokie cewki, które są odpowiedzialne za generację szybkozmiennego pola magnetycznego.
W związku z powyższym mechanizmem działania, gotowanie na kuchni indukcyjnej wymaga specjalnych naczyń, to jest wykonanych z takich metali, które będą reagować na pole magnetyczne (materiały ferromagnetyczne). Spełnienie tego warunku decyduje o możliwości rozgrzania dna naczynia, które stanowi centrum, właściwy ośrodek grzewczy. W tym miejscu warto podkreślić jedną charakterystyczną rzecz, a mianowicie to, że w przeciwieństwie do dna garnka oraz znajdującego się w nim pokarmu, sama płyta indukcyjna nie ulega nagrzaniu, co pozwala znacząco ograniczyć straty energetyczne. Co więcej, płyta „rozpoznaje” wielkość naczynia, co umożliwia dostosowanie pole powierzchni jego dna do powierzchni grzewczej.
Należy również zaznaczyć, że posiadanie płyty indukcyjnej wymaga podłączenia do sieci elektrycznej. Przyłącze powinno zostać ściśle dostosowane do wymagań płyty, co wynika z chwilowych, dużych poborów energii elektrycznej. Duże znaczenie ma też to, aby instalacja domowa była wyposażona w odpowiednie zabezpieczenia.