Bezpieczeństwo w czasie grillowania
Trwa sezon grillowy. Bardzo często domowy obiad lub kolację z przyjaciółmi zastępują potrawy grillowane w ogrodzie, na działce lub na balkonie. Jaki jest sekret udanego grillowania? Duże znaczenie ma dobry sprzęt, rozpałka i paliwo, a także dobrej jakości mięso i inne produkty, które zamierzamy grillować. Trzeba także pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii. Podczas grillowania mamy do czynienia z ogniem i rozgrzanym paleniskiem, dlatego należy zadbać także o bezpieczeństwo. Jeśli uwzględnimy także ten aspekt grillowania, będzie ono prawdziwą przyjemnością.
O co należy zadbać?
Ważną kwestią jest miejsce, w którym ustawiamy sprzęt do grillowania. Grill powinien stanąć na twardym podłożu. Jeśli dysponujemy grillem murowanym, nie musimy się martwić o lokalizację, jednak w przypadku przenośnego urządzenia trzeba zapewnić mu stabilność. Sprzęt bez daszka należy ustawić w miejscu osłoniętym od wiatru. Dzięki temu grill nie zgaśnie, a intensywny podmuch nie rozniesie iskier z paleniska. Podczas grillowania nie eksperymentujmy z rodzajem rozpałki. Używanie łatwopalnych substancji jest bardzo ryzykowne i może doprowadzić do wypadku. Najlepiej sięgać po specjalne rozpałki oraz długie zapałki, które umożliwiają bezpieczne rozpalenie grilla. Rozpalony grill powinien być pod kontrolą osoby dorosłej – szczególną uwagę trzeba zwrócić na dzieci i zwierzęta, które mogą przewrócić sprzęt.
Troska nie tylko o sprzęt
Zasady bezpieczeństwa dotyczą również produktów, które grillujemy. Zadbajmy, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach. Produkty przed ułożeniem na ruszt należy odsączyć z marynaty albo ułożyć na aluminiowych tackach, aby tłuszcz nie spadał na gorący węgiel.