Automat do pieczenia chleba – czym powinien się charakteryzować?
Trudno wyobrazić sobie codzienną dietę bez chleba. To nieodłączny element naszych śniadań i kolacji, dodatek do grilla lub zupy. Chleb ze sklepu nie zawsze smakuje jak ten najlepszy, przygotowywany ręcznie i ze świeżego ciasta, często jest również pełny sztucznych składników i chemicznych polepszaczy, które powinniśmy się raczej starać eliminować z naszej codziennej diety. Rozwiązaniem jest wypiek własnego chleba. Choć wydaje się, że w domowych warunkach raczej nie mamy możliwości przygotowania własnego pieczywa, cały proces może ułatwić automat do pieczenia chleba. Żeby dobrze wybrać odpowiedni model, musimy pamiętać o kilku ważnych parametrach.
Szukamy automatu do pieczenia chleba
Wybierając idealne urządzenie, zwróćmy uwagę na pewne cechy i funkcje. Moc automatu powinna wynosić co najmniej 800 W, ponieważ słabszy może nie poradzić sobie z ciężkim i gęstym ciastem chlebowym. Kolejne aspekty to liczba mieszadeł - duży chleb wymaga dwóch - oraz ilość komór na wypieki. Musimy również zdecydować jakiej wielkości chleb będziemy piec - uniwersalnym rozwiązaniem będzie automat z możliwością regulacji pojemności.
Automat do pieczenie chleba powinien mieć do wyboru kilka programów, między innymi szybki, razowy chleb, słodki chleb lub francuski chleb. Urządzenie powinno również mieć możliwość regulacji stopnia zarumienienia skórki, automatyczne podtrzymywanie ciepła oraz wskaźnik dodawania składników. Przyda się także funkcja opóźnionego startu, dzięki której ciepły chleb będziemy mogli zjeść na śniadanie.
Inne praktyczne właściwości, na które trzeba zwrócić uwagę to między innymi materiał obudowy, rodzaj nóżek, powłoka formy oraz funkcje i zabezpieczenia, dzięki którym możemy bezpiecznie korzystać z urządzenia.