0

Hurtownia7 - sklep RTV, AGD, rowery

Kociołki myśliwskie

Kociołek żeliwny, garnek myśliwski I 8L +GRATISY

Kociołek żeliwny, garnek myśliwski I 8L +GRATISY
ocena ocena ocena ocena ocena
Cena: 209,00 PLN 169,92 PLN netto
Indeks:
Status: dostępny od zaraz
Wysyłka: 10,00 PLN (przedpłata) 15,00 PLN (pobranie)
Opis produktu

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY

Kociołek zwany również bogracz, w Europie pojawił się ponad 1000 lat temu. Największą popularność zdobył na Węgrzech, ale także dobrze znany jest jako kociołek myśliwski. Myśliwi cenili go głównie za możliwość zrobienia dania jednogarnkowego w każdych warunkach. Dziś kociołki wracają, za sprawą programów kulinarnych, doskonale sprawdzą się również jako ozdoba do ogrodu. PRODUKT KOLEKCJONERSKI. Kociołek jest nowy, nieużywany, oryginalnie zapakowany

  • GRATIS PRZEPISY KOCIOŁKOWE

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 15 kg

Najważniejsze cechy:

  • Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa
  • Odkręcane nóżki
  • Otwór wentylacyjny regulujący ciśnienie do bezpiecznego poziomu
  • Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
  • Oryginalne logo na pokrywie kociołka
  • W zestawie przepis na domowe prażone oraz instrukcja użytkowania

=

Wymiary:

  • Pojemność: 8 L
  • Szerokość całkowita: 35,5 cm
  • Wysokość kociołka z pokrywą: 24 cm
  • Wysokość nóżek: 13,5 cm
  • Wysokość całkowita: 38,5 cm
  • Waga: 14 kg

Odkręcane nóżki co ułatwiają przenoszenie / przewożenie oraz zastosowaniego także na różnego typu piecach i palnikach

Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.

Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...

Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.

-

PRZEPIS NA DOMOWE PRAŻONE

Oryginalny kociołek renomowanej, niemieckiej marki MEYERHOFF. Wykonany z najwyższej jakości stopu żeliwa odpornego na najwyższe temperatury. Firma ta jako pierwsza zastosowała specjalny odpowietrznik w pokrywie, który reguluje ciśnienie wewnątrz kociołka, przez co jest on w 100% bezpieczny. Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, a dzięki poręcznemu uchwytowi może być zawieszony również nad ogniskiem. Produkt posiada również odkręcane nóżki, przez co kociołek można umieścić w kominku lub bezpośrednio w palenisku. Dzięki wytłoczeniu na pokrywie masz pewność, że kupujesz oryginalny i bezpieczny produkt.

Uwaga:

Produkt należy użytkować zgodnie z dołączoną instrukcją, która gwarantuje, że zakupiony kociołek posłuży Ci na długie lata.

Zestaw zawiera:

  • Kociołek o poj. 8L (wewnątrz żeliwny)
  • Pokrywka z wytłoczonym logo Meyerhoff
  • Uchwyt z zaciskami
  • Odkręcane nóżki
  • Instrukcja montażu oraz użytkowania
  • Przepis na domowe prażone

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 15 kg

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Rodzaj stojący

Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?

To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.

1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek żeliwny (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.

Tak przygotowany kociołek należy rozgrzać nad żarem paleniska. Po nagrzaniu ze ścianek kociołka na dno spłynie nadmiar oleju - dobrze jest go zebrać np. ręcznikiem papierowym. Nadmiar oleju przy wypalaniu nie jest wskazany - tworzy się wtedy na dnie zbyt gruba warstwa powłoki która ma tendencję do odpryskiwania.

Kociołek grzejemy do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)

Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci i dymu z kociołka.

3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.

4. Po umyciu i osuszeniu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.

5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.

6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.

-

SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ Z KOCIOŁKAMI ŻELIWNYMI

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Kontakt ze sklepem