0

Hurtownia7 - sklep RTV, AGD, rowery

Kociołki myśliwskie

Kociołek 8l Garnek Myśliwski Żeliwny

Kociołek 8l Garnek Myśliwski Żeliwny
ocena ocena ocena ocena ocena
Cena: 199,00 PLN 161,79 PLN netto
Stara cena: 239,00 PLN 194,31 PLN netto
Producent: HURTEX
Indeks:
Status: dostępny od zaraz
Wysyłka: 11,99 PLN (przedpłata) 14,99 PLN (pobranie)
Opis produktu

Kociołek żeliwny 8 litrowy wraz z uszami.

-

Odlew wykonany jest z żeliwa szarego. Dzięki grubości odlewu potrawy przez długi czas utrzymują temperaturę.

Środek kociołka jest w stanie surowym. Przed użyciem należy go rozgrzać wraz z olejem jadalnym na wysoką temperaturę do momentu wrzenia oleju. Następnie rozprowadzić pędzelkiem z naturalnego włosia olej po wszystkich ściankach oraz pokrywie. Kolejną czynnością jest wypalanie na palniku, lub w kuchence do momentu uzyskania złotego koloru(około 15 minut). Po tym zabiegu kociołek będzie w pełni gotowy do użytku przez długie lata.

-

GRATISY

  • Przepisy na prażonki

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Producent HURTEX

Najważniejsze cechy:

  • Wykonany z wysokiej jakości odlewu żeliwa
  • Odkręcane nóżki
  • Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
  • Oryginalne logo na pokrywie kociołka
  • W zestawie przepis na domowe prażone oraz instrukcja użytkowania + scyzoryk

-

Wymiary:

  • Pojemność: 8 L
  • Szerokość całkowita: 31,5  cm
  • Szerokość misy:26 cm
  • Wysokość kociołka z pokrywą: 40 cm
  • Wysokość nóżek: 18 cm
  • Długość belki: 32 cm
  • Waga: 12 kg

*wymiary zapakowanego kociołka:26,5cmx26,5cmx21cm

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Rodzaj stojący

Odkręcane nóżki co ułatwiają przenoszenie / przewożenie oraz zastosowaniego także na różnego typu piecach i palnikach

Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.

Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...

Popularne potrawy to bogracz, czyli zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki. Także warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Pojemność 8 l

PRZEPIS NA DOMOWE PRAŻONE

Oryginalny kociołek renomowanej, polskiej marki. Wykonany z najwyższej jakości stopu żeliwa odpornego na najwyższe temperatury. Kociołek może stać bezpośrednio w ognisku, a dzięki poręcznemu uchwytowi może być zawieszony również nad ogniskiem. Produkt posiada również odkręcane nóżki, przez co kociołek można umieścić w kominku lub bezpośrednio w palenisku. Dzięki wytłoczeniu na pokrywie masz pewność, że kupujesz oryginalny i bezpieczny produkt.

Uwaga:

Produkt należy użytkować zgodnie z dołączoną instrukcją, która gwarantuje, że zakupiony kociołek posłuży Ci na długie lata.

-

Zestaw zawiera:

  • Kociołek o poj. 8L (wewnątrz żeliwny)
  • Uchwyt z zaciskami
  • Odkręcane nóżki
  • Instrukcja montażu oraz użytkowania
  • Przepis na domowe prażone

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Kod produktu KOCIOŁEK ŻELIWNY HURTOWNIA7

KOCIOŁEK ŻELIWNY GARNEK MYŚLIWSKI 8L +GRATISY Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 11 kg

Jak wypalić żeliwny kociołek, by nie rdzewiał i jedzenie z niego dobrze smakowało?

To nic trudnego, a zawsze jest lepiej zrobić to samemu i mieć pewność co do użytego w tym procesie tłuszczu.

1. Przed pierwszym użyciem należy umyć kociołek żeliwny (i pokrywkę) wodą. Pod żadnym pozorem nie wolno używać płynu do naczyń.

2. Dokładnie osuszyć i nasmarować tłuszczem. Do natłuszczania nadają się wszelkie roślinne oleje jadalne. Po nasmarowaniu zostawić na 30-60 minut, by kociołek wchłonął go jak najwięcej, po czym wytrzeć nadmiar. Kociołek smarujemy z obu stron.

Tak przygotowany kociołek należy rozgrzać nad żarem paleniska. Po nagrzaniu ze ścianek kociołka na dno spłynie nadmiar oleju - dobrze jest go zebrać np. ręcznikiem papierowym. Nadmiar oleju przy wypalaniu nie jest wskazany - tworzy się wtedy na dnie zbyt gruba warstwa powłoki która ma tendencję do odpryskiwania.

Kociołek grzejemy do momentu, aż zmieni kolor na ciemno brązowy. (wypalenie kociołka można zrobić w piekarniku w 250 st. w dobrze wentylowanym pomieszczeniu)

Pokrywkę wypalamy na ruszcie "grillując" ją z obu stron. Jeżeli nie mają Państwo rusztu, pokrywkę wypalamy na kociołku, ale nie przykrywając go szczelnie. Trzeba ją ułożyć tak by pozostawał jak największy otwór do odprowadzania wilgoci i dymu z kociołka.

3. Kociołki żeliwne myje się wodą bez detergentów, myjką lub gąbką. Naczyń nie wolno myć w zmywarce.

4. Po umyciu i osuszeniu dobrze jest kociołek ponownie natłuścić, to przywróci naczyniu świeżość i odpowiednio zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia.

5. Pod żadnym pozorem nie należy wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów.

6. Naczyń, które posiadają pokrywę, nie należy trzymać przykrytych. W zamkniętym naczyniu mogą pojawić się oznaki rdzy.

Odpowiednia konserwacja sprawi, że kociołek będzie służył przez wiele lat. Specyfika żeliwa tkwi w tym, że jego wartość rośnie w siłę w miarę upływu lat. Z żeliwem jest tak, jak z dobrym, rocznikowym winem.

SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ Z KOCIOŁKAMI ŻELIWNYMI

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem