Zalety płyty indukcyjnej

Płyta indukcyjna jest to dobrą alternatywą dla tradycyjnych rodzajów kuchenek, na przykład gazowych lub ceramicznych. Posiada kilka zalet, które powodują, że jest to dobre rozwiązanie zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i w amatorskim, domowym gotowaniu.

Płyta indukcyjna – dlaczego warto

Płyty indukcyjne są coraz chętniej wybieranym sprzętem kuchennym. Stają się popularne, a duży wpływ ma na to ich cena. Obecnie koszt zakupu płyty indukcyjnej nie jest zbyt wysoki. Płyta korzysta z energii elektrycznej, która jest droższa od gazu. Mimo to urządzenie potrzebuje do gotowania małej ilości energii, co pozwala na dodatkowe oszczędności. Pole powierzchni grzewczej jest dostosowane do wielkości naczynia, nie mamy więc do czynienia ze stratami energii. Także czas gotowania jest krótszy, niż w przypadku tradycyjnych kuchenek.

Płyta indukcyjna jest bezpieczna w stosowaniu. Ogrzewany jest tylko obszar, na którym umieszczone jest naczynie, więc nie poparzymy dłoni, jeśli przypadkowo dotkniemy płyty. Nie przypalimy również jedzenia, które spadnie na powierzchnię płyty. Dzięki temu urządzenie jest również łatwe do utrzymania w czystości.

Płyty indukcyjne najczęściej mają czarny kolor, jednak dostępne są również białe i szare powierzchnie, które bez problemu dopasujemy do jasnych mebli kuchennych. Zaletą są również dodatkowe funkcje, oferowane przez producentów płyt indukcyjnych, na przykład ochrona przed uruchomieniem urządzenia przez dzieci lub automatyczne wyłączanie płyty.