Skuteczne rozpalanie grilla krok po kroku

Rozpalenie grilla wbrew pozorom nie jest takie proste. Aby zrobić to skutecznie, trzeba mieć trochę wiedzy i umiejętności. Osobom, które nigdy nie rozpalały grilla, na pewno przyda się krótka instrukcja.

Jak szybko rozpalić grilla?

Na początek trzeba zadbać o ustawienie grilla w odpowiednim miejscu. Sprzęt powinien stać na równej powierzchni. Najlepiej wybrać punkt osłonięty od wiatru, aby dym nie przeszkadzał innym osobom. Węgiel lub brykiet trzeba ułożyć w niewielki kopczyk – wystarczy kilka kostek, czyli około 10 sztuk. Następnie należy rozpalić grilla przy pomocy podpałki. Rozpaloną podpałkę obkładamy węglem lub brykietem. Nie przykrywamy paleniska, aby zapewnić dostęp tlenu. Węgielki lub brykiet powinny pokryć się popiołem, a w środku kopca powinien pojawić się żar. Do żarzącego się opału trzeba dokładać kolejne kostki i odczekać, aż one również pokryją się popiołem. Kiedy w palenisku znajdzie się odpowiednia ilość opału, węgiel lub brykiet należy rozsunąć, aby pokrył płaską warstwą całość paleniska. Dopiero w tym momencie można nałożyć posmarowany olejem ruszt oraz produkty przeznaczone do grillowania. Dzięki warstwie oleju grillowane produkty nie będą przywierały do kratki. Co około pół godziny warto dokładać dodatkowe paliwo, aby utrzymać wysoką temperaturę.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Rozpalanie opału pomoże przyśpieszyć specjalna dmuchawa. Można też zastąpić ją na przykład gazetą, którą będziemy machać. Przed grillowaniem warto dobrze przygotować stanowisko pracy, aby wszystkie potrzebne akcesoria mieć pod ręką. Ciekawym pomysłem na nadanie grillowanym potrawom wyjątkowego charakteru, jest dodanie do węgla lub brykietu gałązki jałowca albo wybranych ziół.