Jakie dania z grilla elektrycznego?

Grill elektryczny to praktyczne urządzenie, które pozwala nam cieszyć się przyjemnością grillowania także na balkonie, a nawet w mieszkaniu lub domu. Jednak grill elektryczny umożliwia przygotowanie nie tylko tradycyjnej kiełbasy i innych rodzajów mięsa. Grillować możemy na nim na przykład warzywa. Grill elektryczny to urządzenie, które wykorzystamy nie tylko podczas weekendowego spotkania z rodziną czy znajomymi. Doskonale sprawdzi się również do łatwego, beztłuszczowego przygotowania codziennego obiadu.

Grillowanie - kilka zasad

Jeżeli planujemy przygotowanie grillowanego mięsa, przede wszystkim musimy pamiętać o jego zamarynowaniu - marynatę możemy przygotować na przykład na bazie ziół, miodu, pomidorów lub jogurtu. Dzięki temu zabiegowi mięso będzie bardziej smaczne i aromatyczne. Na grilla elektrycznego możemy wrzucić kiełbasę, kurczaka i inny drób, karkówkę, różne gatunki ryb, boczek, a nawet baraninę czy jagnięcinę.

Nie zapominajmy również o warzywach. Na grillu elektrycznym przygotujemy smaczne, chrupiące warzywne dodatki - cebulkę, paprykę, cukinię, bakłażan lub pokrojone w plasterki ziemniaki. Nie zapominajmy również o grzybach - na grillu możemy przyrządzić na przykład pieczarki.

Na grillu elektrycznym możemy również przygotować grzanki, grillowany ser, a także pyszne szaszłyki. Na długą wykałaczkę wystarczy nadziać kilka kawałków mięsa oraz warzyw. Do grillowanych szaszłyków dodajmy jeszcze świeżą sałatkę - w ten sposób przygotujemy smaczny, zdrowy i szybki obiad.