Jak przygotować grill do lata?

Żeby przygotować grill do ponownego użycia należy go przede wszystkim wyczyścić. Jeżeli grill został wymyty przed schowaniem go na czas zimy, wówczas wystarczy wytrzeć nagromadzony na nim kurz wilgotną szmatką. Jeżeli grill jest stacjonarny, z murowanym paleniskiem, wówczas należy usunąć z jego wnętrza nagromadzone przez kilka chłodnych miesięcy zbutwiałe szczątki organiczne, poza tym warto odnowić i osuszyć jego konstrukcję, najlepiej rozpalając w nim ogień. Problem pojawia się w sytuacji, w której grill, przenośny lub stacjonarny, nie został w żaden sposób wyczyszczony i zakonserwowany po sezonie. Należy wówczas bardzo dokładnie wyczyścić urządzenie nie tylko z kurzu, ale przede wszystkim z resztek jedzenia oraz popiołu, zwracając szczególną uwagę na ruszt. Stary tłuszcz, pochodzący z mięsa lub innych potraw przyrządzanych kilka miesięcy wcześniej, jest nie tylko bardzo nieestetyczny, ale również wyjątkowo szkodliwy dla zdrowia, dlatego bezwzględnie należy go usunąć. Grill węglowy wyczyścić można w tradycyjny sposób, ciepłą wodą z detergentami, albo przy użyciu myjki ciśnieniowej. W przypadku grilla przenośnego warto dokręcić poszczególne elementy urządzenia do siebie, ponieważ pod wpływem wilgoci i niskich temperatur mogą pojawić się luzy w łączeniach. Grill gazowy również powinno się wyczyścić, poza tym przed przyrządzeniem pierwszego posiłku koniecznie należy sprawdzić szczelność i drożność przewodów oraz zaworów, ponieważ niesprawny grill gazowy może być bardzo niebezpieczny dla wszystkich jego użytkowników.