Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Kuchenka mikrofalowa stanowi w dzisiejszych czasach nieodłączny element wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni. Za jej wynalazcę uważa się Amerykanina Percy'ego Spencera, który w trakcie prac nad wytwarzaniem fal elektromagnetycznych stosowanych w urządzeniach radarowych, przypadkiem odkrył zjawisko, jakim jest oddziaływanie mikrofal na jedzenie.

Kuchenka mikrofalowa umożliwia podgrzewanie, gotowanie, pieczenie, grillowanie, a także rozmrażanie wielu różnych potraw, poprzez poddanie ich działaniu mikrofal, czyli promieniowania elektromagnetycznego o około 12 cm długości fali. Mikrofale odbijające się wewnątrz kuchenki wprawiają znajdujące się w nagrzewanym ciele cząsteczki wody w drgania o charakterze rotacyjnym. Drgania te są jednak w dużym stopniu tłumione i przekazują energię innym cząsteczkom, powodując jednocześnie szybkie podgrzewanie umieszczonej w kuchence potrawy.

Promieniowanie mikrofalowe tworzy wewnątrz kuchenki pionowe fale, które sprawiają, że niektóre miejsca w potrawie nagrzewają się mocniej, a inne w miejscach występowania węzłów fali pozostają zimne. Aby uniknąć sytuacji, w której jedzenie ogrzewa się nierównomiernie, powszechnie stosowane są obrotowe podstawki lub inne dodatkowo obracające się elementy, które odbijając mikrofale, zmieniają rozkład ich natężenia wewnątrz kuchenki.