Jak działa kuchenka indukcyjna?

Kuchnia indukcyjna to funkcjonalne i łatwe w obsłudze urządzenie, służące do podgrzewania naczyń w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego, znajdującego się na dnie specjalnie przystosowanych do tego rodzaju kuchni garnków i patelni. Dodatkowo, kuchenka ta działa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, wykorzystując znajdującą się pod powierzchnią płyty cewkę indukcyjną.

Kuchenki indukcyjne są energooszczędne i nagrzewają się zdecydowanie szybciej od tradycyjnych kuchenek. Umożliwiają one również precyzyjne sterowanie dostarczaną do gotowania energią, przez co ich użytkowanie jest prostsze i bardziej komfortowe. Płyty indukcyjne charakteryzują się wielością funkcji i wysokim poziomem bezpieczeństwa użytkowania. Posiadają one specjalne zabezpieczenia, które w razie wykrycia zbyt małej ilości materiału ferromagnetycznego, w zasięgu działania pola grzejnego, są w stanie automatycznie wyłączyć urządzenie. Dodatkowo, pole indukcyjne wytwarza ciepło tylko w trakcie bezpośredniego kontaktu z przeznaczonym do tego rodzaju kuchni naczyniem.

W przypadku dotknięcia powierzchni grzewczej można odczuć ciepło, które zostało wydzielone przez garnek, w trakcie procesu gotowania, jednak jest ono na tyle niskie, że nie zagraża ani osobie gotującej, ani osobom, które znajdują się w najbliższym sąsiedztwie kuchenki.