Grillowanie idealne, czyli jaki sprzęt wybrać?

Wiosna i lato to czas grillowania! Wspólny grill z rodziną i przyjaciółmi to bardzo przyjemny sposób na spędzenie wolnego czasu. Kiedy za oknem panuje piękna pogoda, chętnie przebywamy poza domem. Grillowanie jest świetnym pomysłem na szybki i prosty posiłek, który jest smaczny, szybko się robi i nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wybrać dobre mięso, zadbać o smaczne sosy, warzywne dodatki, napoje - oraz zaprosić rodzinę i znajomych. Przepis na idealne grillowanie zawiera jeszcze jeden, niezbędny składnik – odpowiedni sprzęt. Dobrze dobrany sprawia, że grillowanie staje się jeszcze prostsze i przyjemniejsze!
 

Gazowy, na węgiel, a może opalany drewnem?

Wybrany grill, bez względu na sposób działania, powinien być solidny i wytrzymały. Dobry grill to inwestycja, a sprzęt wysokiej jakości będzie służył przez dłuższy czas. Do wyboru mamy różne modele – wybór powinien być dostosowany do potrzeb właściciela. Grill gazowy jest prosty w obsłudze i świetnie sprawdzi się na campingach, jednak jego paliwo to pewien wydatek, więc będzie nieekonomiczny, jeśli chcemy korzystać z grilla na co dzień. Jeśli urządzamy przyjęcie w ogrodzie, warto wybrać tradycyjny grill na węgiel lub model opalany drewnem, który daje możliwość grillowania większej ilości jedzenia, a także wędzenia ryb. O ile nie naruszamy zasad wspólnoty mieszkaniowej, grillować możemy również na balkonie mieszkania – tutaj potrzebny będzie kompaktowy grill elektryczny, który nie zajmuje dużo miejsca, a przy tym wydziela mniej zapachów, niż model węglowy.

Grillowanie bardzo ułatwiają dodatkowe akcesoria. Na grillu kulistym możemy zainstalować obrotowy rożen. Dzięki kamiennemu blatowi możemy grillować pizzę! Dostępne są również dodatkowe stojaki i ruszty, które umożliwiają powiększenie powierzchni grillowania.